Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szélsebességmérő

Főleg közegellenállással kapcsolatos kísérleteknél lehet fontos a légáramlási sebesség mérése. A házi gyártmányú tolólapos (lengőlapátos) szélmérővel ezt jó közelítéssel megvalósíthatjuk. (A kereskedelemben kapható szélsebességmérők meglehetősen drágák, iskolai kísérletekhez megfelel e házi gyártmány is). A berendezés összeállítása során sok tapasztalatot szerezhetnek a szakköri tagok a torlónyomás, légsebesség, és közegellenállás gyakorlati vonatkozásaiban.


Ábránkról jól látható a műszer szerkezeti felépítése, amely lényegében egy tengelyre kis súrlódással felfüggesztett lengőlapból áll. A légáramlás e lapot a sebesség függvényében kitéríti, amelyet a függőleges lemezen levő skálán lehet leolvasni. (A kitérés szöge nincs egyenes arányban az áramlási sebességgel).
Figyeljünk arra, hogy a lengőlapát anyaga (sűrűsége) meghatározza a mérendő sebességtartományt. Meteorológiai célra, szelek méréséhez a fémlap előnyös, míg kisebb sebességekhez a könnyebb műanyag, - esetleg karton - lap előnyösebb.
Műszerünk hitelesítése a legjobban úgy végezhető el, ha kiskocsin, esetleg gördeszkán, különböző sebeségekkel vontatjuk és a kitérést a sebességeknek megfelelően bejelöljük. (A szakkörben külön érdekes feladat az egyenletes vontatási sebesség megvalósítása is).

Az eszközről és hitelesítéséről a képgalériában fotókat láthatunk.

 

 

 

szelmero.jpg